Το εμβληματικό κτήριο του Πύργου του Πειραιά αναγεννάται και η ευρύτερη περιοχή αποκτά τον επιχειρηματικό της φάρο!
Στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης, με σχεδόν 16 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, το ξεχωριστό τοπόσημο του Πύργου γίνεται αφετηρία επιχειρηματικής ανάπτυξης και προορισμός καινοτομίας τόσο για την ελληνική ναυτιλία όσο και για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.
Ο Πύργος του Πειραιά βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, μόλις 12 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ελλάδας είναι προσβάσιμος εύκολα από όλο το λεκανοπέδιο, μέσω του νέου διευρυμένου συγκοινωνιακού κέντρου του Πειραιά. Σε μόλις 300 μέτρα απόσταση από τον Πύργο, ο κάτοικος, εργαζόμενος ή επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο γραμμές μετρό, τραμ, λεωφορεία, προαστιακό και σιδηροδρομικό σταθμό.
Θα είναι ο πρώτος Πύργος στην Ελλάδα με θέα 360 μοιρών που θα πιστοποιηθεί μέσω του προτύπου αειφορίας LEED και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο Platinum. Ο Πύργος Πειραιά θα δημιουργήσει έναν νέο τρόπο επιχειρηματικής καινοτομίας και αποδοτικότητας πέρα από κάθε προσδοκία. Η νέα συναρπαστική δομή του ενσωματώνει τεχνολογικές λύσεις που μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας του κτηρίου.
******
Ας δούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για την συμβολή του Πύργου Πειραιά στην ανάπλαση του αστικού τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας:
-Στην αρχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που εκτείνεται μέχρι το Σούνιο, o ψηλότερος πράσινος Πύργος της Αθήνας θα σηματοδοτήσει το μέλλον της παραλιακής αναβάθμισης σε ένα ευρωπαϊκό, τουριστικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό σημείο αναφοράς.
-Ο Πύργος βρίσκεται ανάμεσα σε εμβληματικά κτήρια, όπως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και το Δημαρχιακό Μέγαρο, δημιουργώντας έναν ιστορικό χάρτη εξέλιξης της αρχιτεκτονικής του Πειραιά.
-Η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά γίνεται αφορμή για την αναζωογόνηση της δημοτικής αγοράς και της γύρω περιοχής.
-Η νέα πεζογέφυρα θα είναι μια ανάσα για την περιοχή, συνδέοντας το λιμάνι, τον Πύργο του Πειραιά και το υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων της πλατείας Καραϊσκάκη.
-Η πεζογέφυρα δίνει νέα ζωή στον πολύβουο Πειραιά, επενδύοντας στο πράσινο, την αναψυχή και την εργασία σε συνθήκες έμπνευσης και ηρεμίας.
Πύργος Πειραιά: ένα αρχιτεκτόνημα βιωσιμότητας
Ο Πύργος του Πειραιά μεταμορφώνεται στον πρώτο βιοκλιματικό και ψηφιακό ουρανοξύστη της χώρας. Σε ένα δυναμικό τοπόσημο, το οποίο θα αντανακλά τη ζωτική ενέργεια μιας περιοχής που αναγεννάται, ενώ θα μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτηρίου με καινοτόμες μεθόδους, που θα του χαρίσουν την πρώτη πιστοποίηση LEED Platinum στην Ελλάδα.
H Piraeus Tower S.A. σημειώνει:
«Κάθε έργο μας φροντίζουμε να ενισχύει και να φροντίζει για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων, στηρίζοντας, παράλληλα, την οικονομική ανάπτυξη. Για μας, βιωσιμότητα σημαίνει να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο σήμερα, χωρίς να υπονομεύσουμε τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους αύριο.
Ο Πύργος του Πειραιά θα συνιστά μια οπτικά ενδιαφέρουσα δομή η οποία θα ενσωματώνει στρατηγικές λύσεις που μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας του κτηρίου. Η πρόσοψη είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσει το κτήριο στην καθημερινή ζωή της πόλης και να βελτιώνει το περιβάλλον των κατοίκων της και των χρηστών του κτηρίου. Το σχέδιο ακολουθεί την κλίμακα του περιγράμματος της πόλης και του ύψους του πύργου, προσφέροντας την ελκυστική προοπτική των εξαιρετικών εξωτερικών χώρων και μιας θέας που κόβει την ανάσα. Μια δομή σκίασης που αποτελείται από κατακόρυφες και οριζόντιες προεξοχές και επενδύσεις ισορροπεί τον όγκο του κτηρίου. Κάθε κατακόρυφο πτερύγιο είναι οριζόντια εκτοπισμένο από το δάπεδο κάθε επόμενου ορόφου και δημιουργεί μια σπείρα που αναδιπλώνεται γύρω από το κτήριο. Το σχέδιο του συστήματος ανάρτησης της πρόσοψης είναι το αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής η οποία συνδυάζει τη βιωσιμότητα με τη διατήρηση της ενέργειας. Με βάση μία λεπτομερή ηλιακή μελέτη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του Πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 50% η ηλιακή έκθεση της πρόσοψης, με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση στη συνολική ενεργειακή ζήτηση του κτηρίου. Η στρατηγική μας είναι η μετάβαση από την εδραιωμένη γνώση και ικανότητα «ανάπτυξης πράσινων κτηρίων» προς την προσέγγιση μιας «ολιστικής βιωσιμότητας».
LEED PLATINUM για τον Πύργο Πειραιά
Το πρόγραμμα Ηγεσίας στους τομείς Ενέργειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού (Leadership in Energy and Environmental Design, LEED) είναι το πλέον και ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης κτηρίων διεθνώς. Η πιστοποίηση LEED Platinum είναι το ύψιστο επίπεδο σε αυτή την κλίμακα. Ο Πύργος του Πειραιά θα είναι ο πρώτος Πύργος LEED Platinum στην Ελλάδα!
Νέα πεζογέφυρα – «Φάρος» θετικής αλλαγής για όλο τον Πειραιά
Προχωρώντας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ζωής, η νέα πεζογέφυρα είναι ανάσα για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του Πειραιά, επενδύοντας στο πράσινο, την αναψυχή και την εργασία σε συνθήκες έμπνευσης και ηρεμίας. Ο Πύργος του Πειραιά φιλοδοξεί να γίνει φάρος θετικής αλλαγής για όλο τον Πειραιά συνολικά και να συνδεθεί πολλαπλά με την περιοχή και τους ανθρώπους της, προσφέροντας μία πιο φιλική καθημερινότητα, μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Με τη δημιουργία της νέας πεζογέφυρας, δημιουργείται ένας ευχάριστος τόπος συνάντησης, ξεκούρασης και άσκησης, μέσα στους έντονους ρυθμούς του κέντρου του Πειραιά. Το πράσινο κυριαρχεί, ανοιχτοί χώροι εργασίας και χαλάρωσης προβλέπονται κατά μήκος της γέφυρας, μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι, καταστήματα και απρόσκοπτη θέα στο λιμάνι αναδεικνύουν μία νέα φιλική ταυτότητα του Πειραιά, προς τον κάτοικο και τον επισκέπτη, πάνω και κάτω από τη γέφυρα. Πρόκειται για ένα όραμα του Δήμου Πειραιά και του ΟΛΠ (Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) που γίνεται πραγματικότητα μέσα από μελέτες που προσφέρει η Piraeus Tower S.A. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης, η νέα πεζογέφυρα θα συνδέει το λιμάνι, τον Πύργο του Πειραιά και το υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων, που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, διευκολύνοντας τους επιβάτες στη διέλευσή τους στο λιμάνι και στους χώρους των εκδοτηρίων και της επιβίβασης, ενώ παράλληλα γίνεται κόμβος και δείχνει τον δρόμο για το νέο πρόσωπο του Πειραιά.