Νέα μέτρα covid στο τραπέζι: Μάσκα παντού σε «κόκκινες» περιοχές, περιορισμοί σε εστίαση

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στο τραπέζι μετά την αναζοπύρωση της πανδημίας και το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στον επιδημιολογικό χάρτη μετά και τη νέα εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι «κόκκινη» η μισή Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που οι πληροφορίες τους φέρουν να εισηγούνται νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, αλλά και μάσκα παντού, ειδικά στις περιοχές που ο covid-19 «βράζει», όπως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης αφήνει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές. Κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη που συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα.

ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ

Για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το νέο, αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. Το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί, δεν πρόκειται να φύγει, αργά ή γρήγορα όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όποια μέτρα κι αν σκεφτόμαστε, πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και το μόνο τέτοιο μέτρο είναι ο εμβολιασμός».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα όπως αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά, όπως είπε, «μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μόνο με την προοπτική να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό». «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις «κόκκινες» περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος σε «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα να ληφθούν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων» είπε, αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε στη Βρετανία όπου έχει δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα. Όπψς ανέφερε, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας, και θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των αριθμών θανάτων και κρουσμάτων. «Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού», τόνισε.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΥΡΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι αποτελούν την κοινωνική ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία.

Οι πληροφορίες φέρουν τους επιστήμονες να ρίχνουν στο τραπέζι τα εξής μέτρα:

  • επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • διενέργεια 2 rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση
  • υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΑΣΣΑΣ: ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ «ΦΩΝΑΖΟΥΝ» – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Παν. Τορόντο Γιάννης Πρασσάς μίλησε για τον κορωνοϊό στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» τονίζοντας πω: έχουμε όλα τα εργαλεία κι όμως η κατάσταση είναι τραγική, χρειαζόμαστε νέο εθνικό πλάνο, σημείωσε. Όπως είπε είναι τραγικό να ακούς τέλη Οκτώβρη ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το τέλμα! Δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο επικίνδυνο είναι να μην υπάρχει κρεβάτι στις ΜΕΘ.

Χρειάζεται άμεσα νέο εθνικό πλάνο, τόνισε και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για τις ΜΕΘ είναι τεράστιο. Θα βρούμε δύσκολες στροφές αν δεν πάρουμε μέτρα, σημείωσε ο κ. Πρασσάς. Εχουμε φτάσει σε σημείο χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη πίεση σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. «Να πιέσουμε περισσότερο. Να γίνει κάλεσμα σε όλους ότι δεν έχουμε τελειώσει. Δεν έχουμε το περιθώριο να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν γίνεται να ανοίξει η Ελλάδα και πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. «Τα νούμερα φωνάζουν», τόνισε.και κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 60 να «τρέξουν να εμβολιαστούν. Όσοι είναι άνω των 65, να κάνουν την τρίτη δόση».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών είπε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ακόμη και για τα παιδιά να προστατευτούν από τον ιό. «Δύσκολο να προβλέψεις πότε θα τελειώσει η πανδημία αυτή. Θα περάσει όταν η μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη, θα εμβολιαστεί. Πιστεύω μέχρι τέλη 2022», εκτίμησε ο κ. Πρασσάς. «Μέχρι να φτάσουμε στην Ανοιξη, νομίζω θα έχουμε γυρίσει σελίδα. Όμως μη γίνει μέχρι τότε μία πορεία τραγικής στροφής», σημείωσε.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ” υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ” υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ως ανώτατο όριο δαπάνης ορίζεται το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, για την κάλυψη των ως άνω εφημεριών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, ενώ με ΚΥΑ προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.3.2022. καθώς και επιμέρους σχετικά ζητήματα (κατανομή ποσού, διαδικασία, έλεγχος διάθεσής του κ.λπ.).