Για τη στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που δείχνει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και ψυχραιμία στη διαχείριση πολλών και πολυεπίπεδων κρίσεων, καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, μίλησε στη Σοφία Χύτου και το pagenews.gr ο βουλευτής Πειραιά της ΝΔ κ. Γιάννης Μελάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά για το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως συνεχίζουν τον λαϊκισμό, επενδύουν στον διχασμό της κοινωνίας και ασκούν αντιπολίτευση πλειοδοσίας χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.
Για την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης ο κ. Μελάς τόνισε πως από την πρώτη στιγμή αυτής της σύνθετης κρίσης το κράτος έχει στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διαρκεί η κρίση. Για την μετα – κορωνοϊό εποχή απάντησε πως δύο τομείς που έχουν πληγεί όσο κανένας άλλος από την πανδημία και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις εστίασης και το λιανεμπόριο θα πρέπει να ενισχυθούν με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα στην επανεκκίνηση της αγοράς.
Παράλληλα, έκανε λόγο για τη μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή καθώς και για το τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που «έρχεται» για τα ζώα συντροφιάς.
Κύριε Μελά η κυβέρνηση ειδικά το τελευταίο διάστημα δέχεται τα «πυρά» της αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα όπως (π.χ. διαχείριση της πανδημίας, απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα κ.α.). Θεωρείτε πως όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το έχει επαναλάβει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάθε φορά που «προκαλείται» για να απαντήσει. Η Νέα Δημοκρατία το 2019 έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει για να εφαρμόσει την πολιτική και το πρόγραμμα για τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 2 χρόνια και σε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση μας, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Αντιμετωπίσαμε την Τουρκική προκλητικότητα με πολλές διαστάσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, την μεταναστευτική κρίση που εργαλειοποίησε η Τουρκία και βέβαια συνεχίζουμε τη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτές τις καταστάσεις η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν ότι διαθέτουν αντανακλαστικά και ψυχραιμία και παρά τις κρίσεις η κοινωνία μας εμπιστεύεται. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στη λειτουργία του πολιτεύματος μας, αλλά και σε μεγάλες κρίσεις μπορεί να φανεί χρήσιμος. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν συνηθίσει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, συνεχίζουν τον λαϊκισμό, επενδύουν στον διχασμό της κοινωνίας και ασκούν αντιπολίτευση πλειοδοσίας χωρίς ουσιαστικές προτάσεις. Απευθύνονται, όχι στο 31,53% των ψηφοφόρων τους του Ιουλίου του 2019 αλλά σε εκείνο το 3-4% του παλιού και περιθωριακού ΣΥΡΙΖΑ, στο μικρό ακροατήριο των υπερασπιστών του ασύλου της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, της ελεύθερης εισόδου παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, των νοσταλγών του αντάρτικου πόλεων, στους υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα. Με αήθης επιθέσεις προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Δεν το πετυχαίνουν όμως, γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένες αλλαγές τόσο στο νομικό πλαίσιο της χώρας με την αυστηροποίηση των ποινών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων παρουσίασε την πρωτοβουλία του ελληνικού Metoo.
Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα τα πράγματα είναι πιο απλά. Το κράτος δικαίου δεν εκβιάζεται και έχει κανόνες. Ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας έχει δικαιώματα και μπορεί να απευθύνεται στα όργανα της Δικαιοσύνης για να τα διεκδικήσει. Όλοι εκείνοι που ζητάνε από το κράτος δικαίου να υποχωρήσει ας σκεφτούν πρώτα, αν αύριο κάνει απεργία πείνας ένας καταδικασμένος για εγκλήματα παιδεραστίας πρέπει και εκεί να υποχωρήσει η πολιτεία; Αν ο καταδικασμένος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς, ξεκινήσει απεργία πείνας γιατί δεν ικανοποιούνται αιτήματα του θα πρέπει να υποχωρήσει και εκεί το κράτος; Τι θα πούνε στη μάνα του Παύλου Φύσσα; Φυσικά, όλα αυτά είναι απότοκα των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών του 2019 για «εξυπηρετήσεις» που σήμερα καταγγέλλει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής.
Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τι θα πρέπει να γίνει την μετα-κορωνοϊό εποχή για τη στήριξή τους;
Πριν από ένα χρόνο, η χώρα μας μπήκε σε αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια. Από την πρώτη στιγμή αυτής της σύνθετης κρίσης το κράτος έχει στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διαρκεί η κρίση. Η κυβέρνηση έχοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα την πορεία της πανδημίας, έχει διαθέσει 27 δις σε αυτό το διάστημα για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αντιλαμβανόμαστε φυσικά, ότι δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν συνολικά οι απώλειες που έχουν προκληθεί.
Η ελληνική οικονομία, παρά τις «κασσάνδρες», άντεξε σε αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση διαμορφώθηκε για το 2020 στο 8.2%. Η χώρα μας, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει από την διαχείριση της πανδημίας, θα μπορέσει να επιστρέψει στην μετά -κορωνοϊό εποχή στην ανάπτυξη. Καθοριστικό ρόλο, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μόλις τελειώσει η πανδημία, θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα πλήρη και στοχευμένο σχέδιο, το οποίο αναγνώρισαν όλοι στην Ευρώπη και σε αυτό θα βασιστεί. Τομείς όπως η ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μετά κορωνοϊό εποχή για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη στήριξη της εστίασης και του λιανεμπορίου. Δύο τομείς που έχουν πληγεί όσο κανένας άλλος από την πανδημία και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία.
Οι επιχειρήσεις εστίασης και το λιανεμπόριο θα πρέπει να ενισχυθούν με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα στην επανεκκίνηση της αγοράς. Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτής της κρίσης, που είναι το εμβόλιο. Ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς προχωράει με καλούς ρυθμούς, πριν λίγες μέρες ξεπεράσαμε το 1.000.000 και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα αφήσουμε πίσω όλη αυτήν την δύσκολη περίοδο και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στην καθημερινότητα μας.