Ανησυχία για επιθέσεις χάκερ και σε Δήμους

Τεράστια θα είναι η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στις μεγάλες εταιρείες κα τους δημόσιους οργανισμούς το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την μελέτη της Accenture 2020 “Cyber Threatscape 2020”.

Ήδη, εξειδικευμένοι εγκληματίες και περιβόητες συμμορίες Ransomware αναπτύσσουν ένα “οπλοστάσιο” νέων εργαλείων ανοιχτού λογισμικού. Εκμεταλλεύονται, έτσι, εταιρικά συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρησιμοποιούν online εκβιασμούς για να τρομάξουν τα θύματα τους και να ζητήσουν λύτρα ή να πουλήσουν τα δεδομένα που αποσπούν. Οι μελετητές προβλέπουν πολλαπλασιασμό των επιθέσεων και σίγουρα περισσότερο απ’ όλους ευάλωτες κατηγορίες όπως είναι οι δήμοι που έχουν αρχίσει και συλλέγουν πολλά προσωπικά δεδομένα, αποκτούν πρόσβαση σε τράπεζες πληροφοριών όπως το Taxis και έχουν παρά πολύ χαμηλής ποιότητας συστήματα ασφαλείας.

Έτσι, όπως γράφει το myota.gr, δεν αποκλείεται οι δημότες ενός συγκεκριμένου δήμου να δουν πολύ σύντομα εξατομικευμένες διαφημίσεις με γεωγραφικούς προσδιορισμούς ή μηνύματα στα mail τους με δήθεν πρόστιμα ή προσαυξήσεις λογαριασμών από τους δήμους τους.

Μέσα σε μια νέα πραγματικότητα που μπαίνουμε, οι δήμοι απαιτείται να θωρακιστούν. Να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων χρηστών και υπεύθυνων προσωπικών δεδομένων. Να αυξήσουν στον μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις τους για τις εταιρείες που τους αναθέτουν την εγκατάσταση και διαχείριση προγραμμάτων. Και τέλος να επιδιώξουν να συνδεθούν άμεσα στο G- Cloud και στις πλατφόρμες και τα πιστοποιητικά που προσφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.