Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ο Θάνος Ντόκος με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ήταν αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019. Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κ. Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Δίδασκε το μάθημα «Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων σε θέματα στρατηγικής διεθνούς ασφάλειας αμυντικής πολιτικής ελληνοτουρκικών σχέσεων και μεσογειακής ασφάλειας.