Λιβάνιος για ληξιπρόθεσμες οφειλές Δήμων: Θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ

Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος απάντησε πως αυτό θα αντιμετωπιστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά μπορεί να γίνει με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ο Θ. Λιβάνιος επίσης, ανέφερε πως μέχρι την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια, μελετά και τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας επίσης, σε σειρά παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβάνιος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση αυτή, στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το 90% των προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού έχει υιοθετήσει τον κανόνα 1/1 και κάλεσε τα κόμματα να κοιτάξουν αναλυτικά τις θέσεις ανά δήμο, για να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση, μετά από μία μεγάλη περίοδο όπου είχαν σταματήσει οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, έδωσε έμφαση στο κομμάτι των εξειδικευμένων μηχανικών για να τρέξουν τις μελέτες.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων, επανέλαβε ότι δεν αλλάζουν αυτές που ήδη τους έχουν απονεμηθεί, ενώ δήλωσε πως αποτελεί «δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, ώστε ο συνδυασμός που προτιμάται από την πλειοψηφία των πολιτών να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το πρόγραμμα, για το οποίο εκλέχτηκε». ‘Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στα ποσά των επιχορηγήσεων που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε δήμους και Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.