Καιρό λέγαμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Δήμων του ευρύτερου Πειραιά, βρίσκονται σε «τεντωμένο σχοινί».
Η ενότητα και οι κοινές διεκδικήσεις που πολλές φορές «υμνούνται» σε ανακοινώσεις και συναντήσεις, σταματούν στο σημείο που κάποιος θα μπει στα… «οικόπεδα» του άλλου.
Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, εξω-αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν προσπαθήσει να καρπωθούν δικαιώματα των Δήμων του ευρύτερου Πειραιά. Γι” αυτό πολλές φορές χρειάστηκε να υπάρξει ένα κοινό διεκδικητικό «μέτωπο».
*Άρθρο των Απόστολου Καραμπερόπουλου και Κώστα Παναγιωτάκη στην εφημερίδα “Κοινωνική”
ΟΛΠ-COSCO, Αρχαιολογία-ΚΑΣ, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, Ψυττάλεια και αναπλάσεις «στα όρια» των Δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Η τακτική ως τώρα ήταν… «κοντά και αγαπημένοι». Κοινά ψηφίσματα, κοινές παρουσίες στην Αντιπεριφέρεια και στα Υπουργεία..
Όλα όμως έδειχναν, ότι αρκούσε μια «σπίθα» για να ανάψει η φωτιά.
Τα «κάρβουνα» είχαν μπει καιρό τώρα και ήταν… κομματικής προέλευσης.
Καθώς, όπως είναι λογικό, δημοτικές Αρχές που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε «λόγω συνθηκών» να βγουν στην κόντρα με την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, ακόμη και αν αυτό προϋπέθετε να χαλάσει η «πάστα» με τους γείτονες.
Φυσικά γνωρίζαμε καιρό ότι οι σχέσεις του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου με τη δημοτική Αρχή Πειραιά του Γ. Μώραλη, δεν διένυαν και τις καλύτερες μέρες τους.
Η υπόθεση του νεκροταφείου της «ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» ήταν η αρχή.
Για ΟΛΠ-COSCO, κρατήθηκαν ισορροπίες.
Αλλά το ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος με το ΣΜΑ στο Σχιστό, ήρθε να «ξεδιπλώσει» όλο το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης.
Πόσο μάλλον όταν στο συγκεκριμένο θέμα, εμπλέκεται και ο Δήμος Περάματος, με τον δήμαρχο Γ. Λαγουδάκη να δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Όλα αυτά συνετέλεσαν σε έναν «εμφύλιο πόλεμο» στον ευρύτερο Πειραιά, με «μπαράζ» ανακοινώσεων και επιχειρημάτων από τους παραπάνω δημάρχους, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, πλέον στις σχέσεις τους. Με τελευταία κίνηση του δημάρχου Πειραιά να πετάει το γάντι στον δήμαρχο Κερατσινίου για κοινή συνέντευξη τύπου (τον καλώ σε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα το ΣΜΑ, ώστε και ο τελευταίος δύσπιστος δημότης και των δυο Δήμων να βγάλει τα συμπεράσματά του)
Σας παραθέτουμε με τη σειρά, το χρονικό και ΟΛΕΣ τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.
3-5-2020
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε αυτό το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να αδειοδοτηθεί ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων έκταση στην περιοχή του Σχιστού που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά. Σε αυτή την έκταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος Πειραιά ήθελε να μεταφέρει μέρος των σκουπιδιών του μακριά από την πόλη του, μέσα στα δικά μας σπίτια.
Αυτό που προσπαθούσε χρόνια να το πετύχει παράνομα έρχεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να το νομιμοποιήσει.
Απαιτούμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων Α’ και Β’ Πειραιά να μην αφήσουν να περάσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά των κατοίκων του Δήμου.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Σχιστό και η πόλη μας δεν θα συνεχίσει να είναι ο οικοδεσπότης όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Αττικής.
Να είναι σίγουροι όσοι αξιοποιώντας το διάστημα της πανδημίας για να δρομολογήσουν σχέδια σε βάρος της πόλης ότι αυτά δεν θα περάσουν.
Ο λαός της πόλης μας μένοντας σπίτι αυτό το δίμηνο υπεράσπισε με κόστος τη Δημόσια Υγεία.
Ο λαός της πόλης μας έχει δείξει ότι βγαίνοντας στους δρόμους όταν χρειαστεί μπορεί και σταματά πολιτικές που πλήττουν την Δημόσια Υγεία.
Αυτό θα γίνει και τώρα.
4-5-2020
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς και συντονισμένης επίθεσης!
Ενημέρωση του Δήμου Περάματος σχετικά για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Κοιμητηρίου:
«Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς και συντονισμένης επίθεσης, αναφορικά με το εάν θα γίνει χωματερή ο χώρος του παλαιού Δημοτικού Κοιμητηρίου Περάματος, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας.
Η ειρωνεία είναι πως οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή πως σκοπεύει να προβεί σε κάτι τέτοιο, είναι εκείνες που όντως είχαν μετατρέψει τον χώρο σε παράνομη χωματερή. Είναι τραγικό το γεγονός πως αντί να απολογηθούν γι’ αυτήν τους τη λειτουργία έπαθαν ξαφνικά αμνησία, όταν ο Δήμος παραπέμπεται συνεχώς στα δικαστήρια, για κάτι που ξεκίνησε η διοίκηση του κ. Πατσιλινάκου και συνέχισε η διοίκηση του κ. Λαγουδάκου.
Σχετικά με το άρθρο 92 του Ν/Σ του ΥΠΕΝ με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου του Δήμου Περάματος για μία 5ετία, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Ο χώρος αυτός λειτουργεί για πάνω από μία 20ετία (Δημοτικές αρχές, Πατσιλινάκου-Λαγουδάκου-Γλύκα-Ζουμπούλη) και στεγάζει την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περάματος.
2. Στον χώρο αυτόν γίνεται η εναπόθεση των ογκωδών που περισυλλέγονται από ανεξέλεγκτη ή μη νόμιμη διάθεση στον οικιστικό ιστό και τα οποία παλαιότερα (2015-2016) λειοτεμαχίζονταν από ειδικό μηχάνημα του ΕΔΣΝΑ και σήμερα μεταφέρονται από τα αντίστοιχα απορριμματοκιβώτια του ΕΔΣΝΑ βάσει συγκεκριμένης σύμβασης ή μεταφέρονται μέσω του ανοικτού φορτηγού (αρπάγης) που διαθέτει σήμερα ο δήμος μας στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τα ογκώδη δεν παραμένουν στον χώρο πάνω από 2-3 ημέρες ανάλογα και με την διαθεσιμότητα απορριμματοκιβωτίων του ΕΔΣΝΑ. Συμβάσεις με τον ΕΔΣΝΑ πραγματοποιούνται σε επικαλυπτόμενα χρονικά διαστήματα από το 2013 και εντεύθεν.
3. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται ΑΕΚΚ (μπάζα κατεδαφίσεων ) για τα οποία ο Δήμος μας ήδη από το 2017 διαθέτει αντίστοιχες συμβάσεις με άδειοδοτημένο εναλλακτικό συλλογικό σύστημα. Τα ΑΕΚΚ (μπάζα κατεδαφίσεων) αυτά παραμένουν στον χώρο μέχρι να συλλεχθεί ικανή ποσότητα για την μεταφορά τους με ένα φορτηγό του αναδόχου.
4. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται και τα πράσινα είτε από κλαδέματα που εκτελεί η υπηρεσία μας, είτε από ανεξέλεγκτη διάθεση στην πόλη και περισυλλογή από ανοικτά οχήματα της υπηρεσίας μας. Σήμερα αυτά τα πράσινα μεταφέρονται (εφόσον μπορούν να γεμίσουν φορτηγό) με το φορτηγό – αρπάγη που έχουμε προς το ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) στα Λιόσια για κομποστοποίηση, ενώ παλαιότερα αποτελούσαν μέρος των απορριμμάτων προς διάθεση στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Για αυτά τα πράσινα, επειδή είναι χρήσιμα για την υπηρεσία πρασίνου ως κομπόστ, έχουμε προγραμματίσει την προμήθεια κλαδοθρυμματιστή, ώστε να παράγεται το κομπόστ τοπικά στον χώρο, για δική μας χρήση.
5. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται από ανεξέλεγκτη διάθεση μέσα στην πόλη και τα παλαιά ελαστικά, για τα οποία υπάρχει (για πρώτη φορά από το 2016 όπου υπεγράφη σύμβαση με την ECOELASTIKA), το μοναδικό πιστοποιημένο εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης ελαστικών. Για την παραλαβή τους όμως πρέπει να έχει συλλεχθεί ικανή ποσότητα, ώστε να έρθει ο συλλέκτης για να τα παραλάβει. Αυτός ο χρόνος κυμαίνεται από 1-2 μήνες.
6. Στον ίδιο χώρο έχουμε τοποθετήσει τους παλαιούς χαλασμένους κάδους για τους οποίους είμαστε στην φάση διαμόρφωσης προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού για την απόσυρσή τους.
7. Σε συνδυασμό με το άρθρο 73 του Ν.4530/2018 (ΦΕΚ Α 59/30-03-2018) μετά την συνολική αδειοδότηση που προβλέπεται από το Ν/Σ του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί προς συζήτηση στην Βουλή, θα έχουμε την δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, για την ασφάλεια του χώρου και των εργαζομένων, τις οποίες μέχρι σήμερα (παρά την λειτουργία του) δεν μπορούμε να κάνουμε λόγω έλλειψης αδειοδότησης του χώρου.
8. Στον χώρο υπάρχουν οχήματα του δήμου που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και για τα οποία ο ΟΔΔΥ ή η διάδοχη μορφή δεν έχει ακόμα προβεί στην εκποίησή τους και τα οποία πρέπει να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μας ως την εκποίησή τους.
9. Από το 2013 και εντεύθεν όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου μας, αδειάζουν όλα τα οικιακά απόβλητα, μόνο στον ΣΜΑ (του ΕΔΣΝΑ Λ. Σχιστού) ή στον ΧΥΤΑ, κάτι που πριν δεν γινόταν.
10. Η ύπαρξη των απαιτήσεων που προβλέπονται από τις κείμενες προαναφερόμενες συμβάσεις επιβάλλουν την διατήρηση ενός χώρου όπου θα μπορούσε να γίνει η προσωρινή, όπως αναφέρεται παραπάνω για κάθε ξεχωριστό ρεύμα, εναπόθεση.
Στην υποχρέωση του Δήμου μας για εκσυγχρονισμό και νομιμοποίηση του χώρου της διεύθυνσης περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, πρότεινε για τις ήδη υπάρχουσες και μόνο λειτουργίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου μας, μεταξύ και άλλων Δήμων τον Δήμο Περάματος για την προσωρινή αδειοδότηση του χώρου, ώστε να μην υπάρχουν για μία 5ετία οι παραπάνω αναφερόμενες αποφάσεις επιβολής διοικητικών και ποινικών ευθυνών, αλλά και να μπορεί ο Δήμος απρόσκοπτα να εξυπηρετεί την δημόσια υγεία διασφαλίζοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.
Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου από την Ελληνική Αντιπροσωπεία ,διευκολύνει προσωρινά την όλη διαδικασία του Δήμου μας και σε καμία περίπτωση, αυτό το Ν/Σ δεν έρχεται να αναιρέσει αλλά και ούτε να τροποποιήσει την λειτουργία του με τον ΣΜΑ Σχιστού, τον οποίο ΣΜΑ Σχιστού ο Δήμος μας θα συνεχίσει να αξιοποιεί για τα οικιακά απορρίμματα με τα απορριμματοφόρα που διαθέτει και με τις εγκρίσεις διέλευσης που έχουν συμφωνηθεί με τον ΕΔΣΝΑ.
Η Δημοτική Αρχή δημιουργεί έναν νόμιμο χώρο, όπου θα βρίσκονται προσωρινά ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά και όχι σκουπίδια.
Φυσικά οι επαγγελματίες λασπολόγοι και συκοφάντες που διοίκησαν το Δήμο και τον έφεραν στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και απαξίωση γνωρίζουν άριστα την πραγματικότητα.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος θα συνεχίσει να δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα με μόνο γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι συκοφάντες που έχουν μάθει να κάνουν το άσπρο μαύρο πρέπει να γνωρίζουν ότι για κακή τους τύχη οι πολίτες δεν έχουν αντίστοιχη αμνησία και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα, όπως και τον βίο τους όταν κλήθηκαν να διοικήσουν.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι στην ολοκλήρωση της αναγκαιότητας χρησιμοποίησης του χώρου από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας, ο συγκεκριμένος χώρος θα αξιοποιηθεί όπως ακριβώς αρχικά σχεδιάστηκε από την Δημοτική αρχή, ως χώρος αναψυχής και περιπάτου.
Παρά την προσπάθεια κάποιων να παραπληροφορήσουν τους πολίτες -αλίμονο γι’ αυτούς- από πουθενά δεν προκύπτει ότι αλλάζει η χρήση γης του παλαιού Νεκροταφείου, όπου για πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος και άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και τροποποίηση του ΓΠΣ»
4-5-2020
Χρήστος Βρεττάκος, δημάρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
«Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της έχουν ενημερωθεί για την προσπάθεια του Δήμου Πειραιά να μεταφέρει τα σκουπίδια του στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει, παρά τη σχετική ενημέρωση, στην ψήφιση αυτής της απαράδεκτης και εχθρικής για την πόλη μας ενέργειας, φαίνεται ότι την υιοθετεί και την ενστερνίζεται.
Ο καθένας όμως πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη των επιλογών του και εξάλλου κρίνεται γι” αυτές από τον λαό.
Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο Δήμος Πειραιά, με νόμο ή χωρίς, δε θα μετατρέψει την πόλη μας σε σκουπιδότοπό του. Θα φροντίσουμε εμείς γι” αυτό. Να είναι όλοι βέβαιοι».
4-5-2020
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Ενημερώθηκα από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ την αδειοδότηση του σταθμού απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για την πόλη μας.
Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Α” και Β” Πειραιά, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του Δήμου μας για τη συμβολή τους σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με τους αγώνες των ανθρώπων του, θα πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής».
6-5-2020
Πρώτη απάντηση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στις δηλώσεις του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου
«Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος προσπαθεί δημόσια να καταστήσει τον Δήμο Πειραιά, ως έναν Δήμο που λειτουργεί εις βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων του.
Δυστυχώς για αυτόν και παρά την επίμονη προσπάθειά του, τους τελευταίους μήνες να τσακωθεί με τον Δήμο Πειραιά, χωρίς να του έχω απαντήσει μέχρι σήμερα, είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική συνεργασία και στήριξη του Δήμου Πειραιά προς τον Δήμο αλλά και τους Πειραιώτες κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Αν δε αυτό αμφισβητηθεί, είμαστε εδώ να εξηγήσουμε αναλυτικά τι εννοούμε σε σχέση με τους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για δικές του υπηρεσίες, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και όχι μόνο.
Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Βρεττάκο να είναι λιγότερο επιθετικός απέναντι στον Δήμο Πειραιά, δείχνοντας σεβασμό στις ιστορικές και διαχρονικά καλές σχέσεις των δυο Δήμων και κυρίως των κατοίκων τους, αλλά και αναλογιζόμενος ότι η καλή συνεργασία αποφέρει οφέλη προς όλους, ενώ οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν απώλειες και για τους δυο, λιγότερες ή περισσότερες για τον καθένα.
Όσον αφορά όμως στο θέμα της αντιπαράθεσης, το οποίο προήλθε από την απολύτως λογική και θεμιτή επιθυμία του Δήμου Πειραιά να ενταχθεί, όταν κλήθηκε, όπως και άλλοι πολλοί Δήμοι, στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να αδειοδοτήσει τον ΣΜΑ στο Σχιστό σε έκταση ιδιοκτησίας του, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:
Στο Σχιστό και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του ΕΣΔΝΑ μεταφορτώνουν ήδη εδώ και χρόνια τα απορρίμματά τους 19 Δήμοι!!!
Τον ΣΜΑ που ο Δήμος Πειραιά επιθυμούσε να αδειοδοτήσει είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου !!!! από τον συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΣΜΑ.
Μικρό παιδί λοιπόν καταλαβαίνει ότι ΚΑΜΙΑ απολύτως επιβάρυνση δεν θα είχε η περιοχή από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πειραιά, καθώς αυτά όπως και των υπολοίπων 18 Δήμων, μεταφορτώνουν εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό.
Επίσης για να γίνει κατανοητό σε όσους ίσως παρασύρθηκαν από τις ψευδείς απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Βρεττάκου ότι ο Πειραιάς θέλει να μετατρέψει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε σκουπιδότοπό του, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης.
Με απόλυτη ακρίβεια σημαίνει ότι τα μικρά απορριμματοφόρα πηγαίνουν στο Σχιστό και αδειάζουν τα απορρίμματα απευθείας σε μεγαλύτερα φορτηγά, τα οποία κατευθείαν οδηγούνται στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό ή στη Φυλή, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες σε εργατοώρες, καύσιμα, βλάβες, ανταλλακτικά και λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση.
Αν αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά επιχειρεί να μετατρέψει σε σκουπιδότοπο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η επιστήμη, η λογική και κυρίως η αλήθεια, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φυσικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 18 Δήμοι έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπό τους τον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας.
Για αυτούς δε τους 18 Δήμους, ο κ. Βρεττάκος δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί. Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι 19 Δήμοι μεταφορτώνουν στο Σχιστό, αλλά για κάποιο μαγικό, ανεξήγητο λόγο ο κ. Βρεττάκος έχει πρόβλημα μόνο για τη μεταφόρτωση του Δήμου Πειραιά στην ίδια περιοχή 1000 μέτρα πιο κάτω.
Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι το οικόπεδο του Δήμου Πειραιά δεν είναι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά του Δήμου Περάματος.
Ο κ. Βρεττάκος δήλωσε ότι είτε χωρίς νόμο είτε με νόμο, θα εμποδίσει την αδειοδότηση του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά. Αντίθετα εμείς δηλώνουμε ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, έστω και αν διαφωνούμε, γιατί η εφαρμογή των νόμων δεν αποτελεί επιλογή και μαγκιά, αλλά υποχρέωση.
Βέβαια θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Πειραιά και των κατοίκων του.
Είναι πάντως άξιο απορίας γιατί ο κ. Βρεττάκος επιλέγει, για ένα θέμα χωρίς απολύτως καμία μα καμία ουσία για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τους κατοίκους του, τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν όμορο Δήμο με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιώκει τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες.
Είναι πραγματικά εξωπραγματική η επιθυμία και η αγωνία του να εμφανίσει ότι πέτυχε κάποια δήθεν νίκη, επιχειρώντας να στερήσει από τον Δήμο του Πειραιά και τους κατοίκους του αυτά που δικαιούνται.
Ίσως η ανάγκη του να είναι μεγάλη γιατί έρχονται μεγάλα διλήμματα και πιθανοί συμβιβασμοί, ίσως γιατί κάποια άλλη άγνωστη σε εμένα ανάγκη τον οδηγεί.
Είμαι βέβαιος ότι στο προσεχές διάστημα όλα θα τεθούν, όλα θα εξηγηθούν και καμία απορία δεν θα μείνει τελικά αναπάντητη.
Λυπάμαι ειλικρινά για τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν συνάδελφο Δήμαρχο και μάλιστα όμορου Δήμου και πραγματικά προβληματίστηκα ιδιαιτέρως για το αν θα έπρεπε να του απαντήσω. Νομίζω όμως ότι ο κάθε αντικειμενικός αναγνώστης, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, θα συμφωνήσει ότι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του και μάλιστα με απαράδεκτο ύφος δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να μην απαντά ποτέ.
Τέλος, εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος της Αττικής είναι απαραίτητο να διαθέτει αδειοδοτημένο ΣΜΑ.
Να υιοθετήσει τις απόψεις όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ και του προέδρου της ΠΕΔΑ, οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά για όλα τα υπό αδειοδότηση ΣΜΑ και ανάλογα να πράξει».
6-5-2020
Χρ. Βρεττάκος: Νίκησαν οι άνθρωποι σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, έστω στις καθυστερήσεις!
«Δεκαετίες είχαν Κερατσίνι και Δραπετσώνα για… πίσω αυλή, πετύχαμε έστω στις καθυστερήσεις να αποσυρθεί η ανέντιμη αδειοδότηση σταθμού απορριμμάτων στο Σχιστό, έχει πειράξει πάρα πολλούς ότι τα 86 στρέμματα στα Λιπάσματα είναι ελεύθερο πάρκο που λειτουργεί ώστε να μην μπορεί να… επανέλθει με ορέξεις η Cosco, είπε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
«Γλυτώσαμε… στις καθυστερήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττάκος για την απόσυρση της διάταξης που αδειοδοτούσε σταθμό απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό Κερατσινίου, ήταν ένα πολύ κακό νομοσχέδιο και διαδικαστικά ήταν σε βάρος της Δημοκρατίας, πέρασε με κακό τρόπο.
Υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα και δεν ησυχάζουν ούτε σε καιρό πανδημίας, συνεχίζουν να δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς, να επιβάλουν τα σχέδιά τους, σημείωσε ο κ. Βρεττάκος, όταν εμφανίστηκε το νομοσχέδιο, δεν είδαμε πουθενά τις συγκεκριμένες διευθετήσεις για τους ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), παρά μόνο τελευταία στιγμή. Το να έχει ένας Δήμος, εδώ ο Δήμος Πειραιά, μία έκταση στα όριά του και να θεωρεί ότι εκεί μπορεί να διεκπεραιώνει θέματα απορριμμάτων, είναι κάτι που δεν κάνεις όταν είσαι μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αφορά έναν Δήμο. Το κακό της ιστορίας εδώ είναι ότι πρόκειται για Δήμο (του Πειραιά) που έχει ιδιοκτησία για ιστορικούς λόγους μέσα στον δικό μας Δήμο (Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και αποφασίζει να νομιμοποιήσει χώρο στον οποίο δεν μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα. Το Σχιστό είναι μία κεντρική οδική αρτηρία, η είσοδος της δικής μας πόλης. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν ιδιοκτησίες και έχει και ο Δήμος Πειραιά, αλλά απέχει από τον Πειραιά χιλιόμετρα.
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, θύμισε, είχαν επί δεκαετίες… «προνομιακή μεταχείριση» ως η πίσω αυλή της Αττικής, με χαβούζα, χωματερή, βιομηχανική περιοχή, τα πάντα. Είναι εύκολη λύση για όποιον έχει ιδιοκτησία «μακριά από το σπίτι του» να κρύβει εκεί ό,τι ενοχλούσε. Είναι ανέντιμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Ήταν σημαντική νίκη των ανθρώπων της πόλης ότι έστω αυτό το επιμέρους, που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καταφέραμε να το αποτρέψουμε, έστω στις καθυστερήσεις και όχι στον κανονικό αγώνα. Δείχνει ότι κάποια πράγματα, ανεξάρτητα από κατευθύνσεις και κυβερνητικές επιλογές, ξεπερνούν τα όρια της αδικίας, πάνε σε άλλο επίπεδο πια. Στην συνείδηση των ανθρώπων δεν νομιμοποιούνται έτσι κι αλλιώς, αλλά είναι δύσκολο να νομιμοποιηθούν και στην Βουλή».
6-5-2020
Απάντηση του Δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, στις δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά
«Ο δήμαρχος Πειραιά προχώρησε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία μου επιτίθεται προσωπικά. Προφανώς και δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι Δήμαρχοι, όταν διαφωνούν, δε διαφωνούν για προσωπικά ζητήματα, αλλά γιατί προσπαθούν να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των δημοτών τους.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας φιλοξενούμε την επιστολή του Δημάρχου Πειραιά (εδώ: https://keratsini-drapetsona.gr/…/k…/item/9762-dhlesh-mwralh). Προσυπογράφοντας ένα μεγάλο κομμάτι των δηλώσεων του, σημειώνω τα εξής:
Ναι, συμφωνούμε ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να έχει – αφού αυτό θεωρεί σωστό – Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για δική του χρήση. Αρκεί αυτός ο σταθμός να βρίσκεται στα δικά του όρια.
Ναι, συμφωνούμε ότι η περιοχή του Σχιστού είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη γιατί θεωρούνταν για πολλά χρόνια «η πίσω αυλή όλης της Αττικής». Το γεγονός ότι ο μοναδικός Σ.Μ.Α στην Αττική που εξυπηρετεί πάνω από 5.000.0000 πολίτες βρίσκεται στο Σχιστό, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Ωστόσο, το επιχείρημα που λέει ότι, αφού είναι επιβαρυμένη η περιοχή ας την επιβαρύνουμε κι άλλο, δεν είναι αποδεκτό απ’ τους ανθρώπους της πόλης μας, που αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για μία καλύτερη ποιότητα ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Προφανώς και δεν έχω καμία διάθεση και πολύ περισσότερο αρμοδιότητα να πω σε οποιονδήποτε Δήμο τι θα κάνει με τις ιδιοκτησίες του. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν θα σωπάσω, όταν ο οποιοσδήποτε επιχειρεί να αξιοποιήσει εκτάσεις, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, αλλά βρίσκονται στην πόλη μας, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην δική μου αντίληψη είναι δεδομένο ότι αν ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είχε στην ιδιοκτησία του εκτάσεις εντός των ορίων οποιουδήποτε άλλου Δήμου, πριν προβεί σε οποιασδήποτε αξιοποίηση τους, θα διαβουλευόταν με την τοπική δημοτική αρχή και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί όντως έχουμε μπροστά μας τεράστια ζητήματα, που πλήττουν εξίσου τους κατοίκους όλων των δήμων της περιοχής, να συνεργαζόμαστε με όλους τους Δημάρχους. Βασική προϋπόθεση για την καλή συνεργασία είναι να σέβεται ο καθένας από εμάς τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων που εκπροσωπεί ο άλλος».
7-5-2020
Εισήγηση Δημάρχου Περάματος στο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου: «Συζήτηση-ενημέρωση για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στον χώρο του Παλαιού Νεκροταφείου και λήψη απόφασης για την οριστική της μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο»
«Είναι γνωστή σε όλους η ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατούσε στο Δήμο Περάματος και εξακολουθεί σε μικρότερο βαθμό να ισχύει ακόμα και σήμερα αναφορικά με την τακτοποίηση- νομιμοποίηση χώρων και λειτουργιών που υφίστανται σε χώρους του Δήμου Περάματος, οι οποίες όσο δεν γίνονται έγκαιρα, επιφέρουν μία σειρά από επιβαρυντικές συνέπειες, ακόμα και οικονομικές, στον Δήμο μας. Συνεχίζοντας αυτό που από την πρώτη στιγμή ως Δημοτική Αρχή ξεκινήσαμε, προχωρήσαμε στις προβλεπόμενες και νόμιμες ενέργειες στην φιλοσοφία της τακτοποίησης-νομιμοποίησης και οριστικής επίλυσης των ζητημάτων που ταλαιπωρούν την πόλη μας.
Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων χώρων και οικημάτων, η τακτοποίηση χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτει ο Δήμος, η τακτοποίηση της λειτουργίας των κυλικείων των σχολείων, οι αδειοδοτήσεις αθλητικών χώρων, ο χώρος του Παλαιού νεκροταφείου, που λειτουργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας, καθώς και άλλα σημεία της πόλης, αποτελούσαν ανέκαθεν έναν κεντρικό στόχο της Δημοτικής Αρχής, τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης (2014-19), δεδομένου του γεγονότος ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται συνεχώς πιο αυστηρή.
Στη βάση της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθήσαμε από το 2014 μέχρι σήμερα, ερχόμαστε να βάλουμε κανόνες και χρονικά όρια στη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ενός χώρου ο οποίος λειτουργούσε παράνομα εδώ και δεκαετίες (Δημοτικές Αρχές κ. Πατσιλινάκου, κ. Λαγουδάκου, κ. Γλύκα και κ. Ζουμπούλη).
Είναι γεγονός ότι η παράνομη αυτή λειτουργία έχει επιφέρει βλάβη στο Δήμο Περάματος σε οικονομικό επίπεδο μέσα από καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά και είχε θέσει στο παρελθόν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων που εργάζονται στο χώρο, μαθητών των παρακείμενων σχολικών συγκροτημάτων, αλλά και πολιτών, αφού ο εν λόγω χώρος γειτνιάζει με πολλές υποδομές του Δήμου μας (Μουσείο, Κολυμβητήριο, Θέατρο), ενώ ας μην λησμονούμε το γεγονός πως η μη αδειοδότηση δεν επιτρέπει μια σειρά εργασιών, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση πυροπροστασίας, τον καθαρισμό των απορριμματοφόρων και των κάδων, μιας και δεν δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, ούτε η αλλαγή λαδιών στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Δήμου μας με πολλά χρήματα που πληρώνουμε σε ιδιώτες.
Ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι καμία Δημοτική Αρχή δεν θα ήθελε εσκεμμένα να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία αλλά και την ασφάλεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, των μαθητών, των πολιτών και των εργαζομένων. Επίσης κατανοούμε την ανάγκη λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου καθώς και την μη ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε στις προηγούμενες δημοτικές αρχές να λειτουργούν και αυτές νόμιμα, αλλά η πραγματικότητα επιβάλλει πέρα από την όποια καταγγελία και καταδίκη της παραπάνω ενέργειας, να δοθεί οριστική λύση.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στη βάση των υπηρεσιακών εισηγήσεων, προκειμένου να προφυλάξουμε τόσο το Δήμο όσο και το προσωπικό σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και από διοικητικές ποινές, κινηθήκαμε προς τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, με καθορισμένο χρονικό όριο λειτουργίας, ο οποίος χρόνος δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη, ενώ παράλληλα δεν θέτει σε κανένα απολύτως επίπεδο ζήτημα αλλαγής χρήσης γης. Επίσης προσδιορίζεται ότι οι δράσεις οι οποίες θα υλοποιούνται εντός του χώρου θα παραμείνουν οι υφιστάμενες, δηλαδή η συλλογή κλαδιών, η συλλογή των κάδων, ελαστικών και αδρανών υλικών, συμπεριλαμβανομένου του αμαξοστασίου και του όρχου οχημάτων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτραπεί η απόθεση οικιακών απορριμμάτων.
Ο χρόνος αυτός, θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικός προκειμένου να μεταφέρουμε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος σε νέο χώρο εκτός οικιστικού ιστού. Οι επαφές που έχουμε με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι πάρα πολλές και στην παρούσα φάση περιμένουμε μια οριστική απάντηση για την διάθεση στο Δήμο Περάματος χώρου 20 περίπου στρεμμάτων στο Σχιστό προκειμένου να εγκαταστήσουμε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος αλλά και να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, γεγονός που προσπάθησαν και προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, χωρίς όμως αίσιο αποτέλεσμα.
Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση δίνει οριστική λύση στο θέμα της λειτουργίας του χώρου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, βάζοντας κανόνες λειτουργίας αλλά και συγκεκριμένο χρονικό όριο για απόδοση του χώρου στους πολίτες, είναι επιτακτική η λήψη απόφασης για την οριστική μεταφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σε νέα θέση διασφαλίζοντας ωστόσο τη νόμιμη λειτουργία της, μέχρι να γίνει αυτό κατορθωτό.
Εξάλλου η ως άνω θέση μας βρίσκεται σε αρμονία με τις απόψεις των εργαζομένων και του Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου μας στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που τονίζουν πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην χρήση του χώρου από το 2014 έως σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, αφού δεν γίνεται καμία εναπόθεση οικιακών απορριμμάτων στο χώρο αυτό.
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ορισμένες καθοριστικές, κατά την άποψή μας, περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής αναφοράς.
Η εμφανής διαφορά προς το καλύτερο στη λειτουργία του χώρου που φιλοξενείται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το 2013 και μετά, σύμφωνα με τις αναφορές και καταγγελίες του Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Περάματος κ. Μαρίνη και των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος στην Περιφέρεια και τις προσπάθειες που έκαναν μέχρι τότε για τις πολλές οχλήσεις που προκαλούσε η λειτουργία της μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.
Ο χρόνος που απαιτείται από το κλείσιμο του Παλαιού Νεκροταφείου σύμφωνα με το νόμο (απαιτούνται 15 με 20 έτη). Η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριστική παύση της λειτουργίας του πάρθηκε το 2007, συνεπώς ο χρόνος που επιτρέπεται για την αξιοποίηση του χώρου του Νεκροταφείου, ώστε να ενοποιηθεί με το Δυτικό άκρο της πόλης μας και να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους πολίτες, ορίζεται περίπου το 2025, χρόνος που με βάση την απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε, είναι αρκετός ώστε ο χώρος να είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Το έγγραφο του Δήμου μας για την επικοινωνία που έχουμε με την Εκκλησία της Ελλάδος, όσον αφορά την εξεύρεση χώρου για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος εκτός οικιστικού ιστού».
8-5-2020
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ: «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ»
«Μετά τον Δήμο Πειραιά, ήρθε τώρα και ο Δήμος Περάματος και ζητάει από την εκκλησία να του παραχωρηθεί χώρος στο Σχιστό για να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της δικής του πόλης (!).
Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ρητά προς όλες τις κατευθύνσεις ότι: η περιοχή του Σχιστού αποτελεί την είσοδο της πόλης μας. Για δεκαετίες ολόκληρες τη χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ό,τι πιο ρυπογόνο και ο,τι πιο επιβλαβές για τις πόλεις τους στη δική μας αυλή.
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ.
Ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν θα επιτρέψει καμιά νέα επιβάρυνση. Αντίθετα, μαζί με τη Δημοτική του Αρχή, θα παλέψει για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που μας έχουν φορτώσει εδώ και δεκαετίες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά, είτε έχουν, είτε δεν έχουν ιδιοκτησία στο Σχιστό. Σ’ αυτόν τον Δήμο ζούν άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μία πόλη χωρίς ρυπογόνες δραστηριότητες. Θα φροντίσουμε όλοι εμείς μαζί γι’ αυτό».
8-5-2020
Δήλωση Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη«Ας μιλήσουμε (και εμείς) για το Σχιστό»
«Είναι πολύ λυπηρό και απορίας άξιον για εμένα, το γεγονός πως ο Χρήστος Βρεττάκος ως Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας απαντά με αυτό το απαράδεκτο ύφος στην εισήγηση που απέστειλα στους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης μου, χωρίς να μπει καν στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου.
Το λυπηρό γιατί έως σήμερα τόσο προσωπικά ως Δήμαρχος της πόλης, όσο και ο Δήμος Περάματος είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην προσπάθεια επίλυσης κοινών μας προβλημάτων.
Μάλιστα, την περίοδο αυτή βρισκόμαστε μπροστά σε δύο μεγάλα προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος των πόλεών μας, δηλαδή τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και βεβαίως την άναρχη επέκταση του λιμανιού. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις υπονομεύουν την κοινή μας στόχευση.
Το δε απορίας άξιον είναι, πως ενώ αποδέχεται ο Χρήστος Βρεττάκος να μεταφέρει τα απορρίμματα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε χώρο που βρίσκεται στα Διοικητικά-Γεωγραφικά όρια του Δήμου Περάματος, δηλαδή στο ΣΜΑ Σχιστού Περάματος, αντιδρά με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.
Είναι αδιανόητο το γεγονός πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και μάλιστα εσφαλμένες, όταν στον ίδιο χώρο ο Δήμος Περάματος διερευνά τη μεταφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντός του, ως δικαιούται, μέσα στα Διοικητικά-Γεωγραφικά του όρια, χωρίς βεβαίως να κατασκευάσει ΣΜΑ, κάτι που θα ήταν εντελώς παράλογο, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί ήδη Σταθμός Μεταφόρτωσης, όπου ο Δήμος Περάματος μεταφέρει καθημερινά τα απορρίμματά του.
Μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει καλά ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας…
Οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής σε βάρος των όμορων Δήμων είναι δεδομένο πως αποτελούν μία λάθος επιλογή κ. Βρεττάκο από την πλευρά σας».
9-5-2020
Δεύτερη απάντηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Χρήστο Βρεττάκο
«Ειλικρινά περίμενα τη ΜΗ απάντηση από τον κύριο Βρεττάκο, καθώς όταν απαιτούνται επιχειρήματα υπάρχει προφανής αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση έστω και σε αυτήν την ισχνή από επιχειρήματα δήλωση έχω να απαντήσω τα εξής:
1) Ισχυρίζεται ότι δεν έκανε προσωπική επίθεση σε εμένα και δεν θα μου απαντήσει προσωπικά.
Η δική μου όμως άποψη είναι, ότι όταν κάποιος επιτίθεται με ψέματα και προσβάλει τον Δήμο Πειραιά, προσβάλει προφανέστατα και εμένα τον ίδιο και συνεπώς το παίρνω προσωπικά. Επίσης, τα συμφέροντα των Δήμων δεν τα υπερασπιζόμαστε εμείς οι Δήμαρχοι με ψευδείς κατηγορίες κατά των όμορων Δήμων, που μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα πρόβλημα γειτνίασης
2) Προφανέστατα συμφωνεί ο κ. Βρεττάκος ότι στο ΣΜΑ του Σχιστού αδειάζουν 19 Δήμοι και μάλιστα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται (λανθασμένα ξανά) εξυπηρετεί 5.000.000 κατοίκους. Αν όμως είναι έτσι, ο Δήμος Πειραιά αποτελεί το 4% αυτών, συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο και το μόνο που ζητούσε είναι να μεταφορτώνει τα απορρίμματά του ακριβώς απέναντι από το ΣΜΑ σε δικό του ιδιόκτητο χώρο.
3) Δεν απαντά για ποια επιβάρυνση επιμένει να μιλά. Για τη δήθεν όχληση των οχημάτων; Αφού ο Δήμος Πειραιάς θα συνεχίσει να αδειάζει στο ΣΜΑ του ΕΔΣΝΑ, μαζί με τους υπόλοιπους 18 Δήμους, συμπεριλαμβανομένου και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας, απλά όχι σε δικό του αδειοδοτημένο χώρο, με μοναδικές αρνητικές συνέπειες μόνο για τον Δήμο Πειραιά.
4) Δεν απαντά στο βασικότερο. Στο γεγονός ότι ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά ΔΕΝ ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, συνεπώς προς τι οι δικές του φωνές; Δημοσιοποιώ δε την Δευτέρα και τον σχετικό χάρτη από την πολεοδομία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για να μην καλούνται οι δημότες να πιστέψουν τον κύριο Βρεττάκο η εμένα, αλλά να δουν οι ίδιοι την πραγματικότητα.
5) Δεν θα υποδείξει ο κύριος Βρεττάκος που μπορεί να αδειοδοτήσουμε ΣΜΑ αλλά οι νόμοι, άσχετα αν, όπως ο ίδιος δήλωσε στην απάντηση του προχθές, οι νόμοι δεν τον απασχολούν.
6) Δεν απαντά για την επίσημη θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της ΠΕΔΑ περί εγκρίσεως του νομοσχεδίου όπως αρχικά είχε εισαχθεί. Εκτός αν και αυτοί είναι εχθροί του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
7) Φυσικά, δεν απαντά στο γιατί για μια αρνητική εξέλιξη σε υπόθεση του Δήμου Πειραιά, που τονίζω ξανά, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει, ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές όλων των κομμάτων Α΄ και Β΄ Πειραιά, ΟΛΟΥΣ τους δημοτικούς συμβούλους ΟΛΩΝ των παρατάξεων κλπ, κλπ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια νίκη και εξαιρετικά θετική υπόθεση για την πόλη του. Γιατί άραγε;
8) Όσο για τον σεβασμό στον οποίο κάνει αναφορά στο τέλος, αυτός δεν μπορεί να συνυπάρχει με σκόπιμα ψέματα, επιθετικές συμπεριφορές και τακτικές για προφανέστατα όψιμες δήθεν νίκες. Γιατί από αυτά τα «παιχνίδια» κάποιοι ζημιώνονται.
Φαίνεται επίσης, ότι ο κύριος Βρεττάκος θεωρεί ότι μπορεί κάποιος να βρίζει την πόλη του Πειραιά όποτε εκείνος επιλέγει, να προσπαθεί να διχάσει τους Πειραιώτες των δυο Δήμων, να επιχειρεί να ζημιώσει τους κατοίκους του Δήμου Πειραιά και εγώ να είμαι μονίμως ευγενής και υπομονετικός όπως μέχρι τώρα. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευγένεια, ο σεβασμός και η καλή πίστη δεν είναι αδυναμία αλλά επιλογή που όμως έχει και όρια!
Τέλος, επειδή έστω και χωρίς κανένα αληθινό επιχείρημα επιμένει, αντί να αναγνωρίσει το λάθος του και επειδή πιθανότατα κουράζω και εγώ με τις μακροσκελείς αλλά αναγκαίες ώστε να κατανοήσει ο κόσμος ανακοινώσεις μου, τον καλώ σε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα το ΣΜΑ, ώστε και ο τελευταίος δύσπιστος δημότης και των δυο Δήμων να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Ακόμα ένα «σημείο τριβής»
Ακόμα ένα «σημείο τριβής» στις σχέσεις των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου – Δραπετσώνας, πριν από περίπου ένα 6μηνο ήταν το Νεκροταφείο της Ανάστασης.
Το θέμα, όπως και στην περίπτωση του ΣΜΑ Σχιστού, αναλύθηκε διεξοδικά και στα δυο δημοτικά συμβούλια. Από την πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας «κατηγόρησε» τον Δήμο Πειραιά ότι πάει να επαναλειτουργήσει το παλιό κοιμητήριο από την «πίσω πόρτα» ενώ ο Δήμος Πειραιά υποστήριξε ότι οι αλλαγές έγιναν για να εξυπηρετηθούν μόνο οι οικογενειακοί τάφοι. Θυμίζουμε πως τότε, για το θέμα τοποθετήθηκαν όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις του Κερατσινίου ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης είχε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συζήτηση προς τον Χρήστο Βρεττάκο, ωστόσο η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.
Μήπως το επόμενο σημείο τριβής θα είναι για το γήπεδο στο Κερατσίνι;
Η συνέχεια, στο επόμενο «επεισόδιο»…