Το πρώτο δεξαμενόπλοιο με μεθανόλη παραδόθηκε στην Proman Stena Bulk

To πλοίο που κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο Guangzhou της Κίνας προετοιμάζεται για εμπορικές δραστηριότητες. Η Proman Stena Bulk, μια κοινοπραξία μεταξύ του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού μεθανόλης Proman και μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, την σουηδική Stena Bulk, επιβεβαίωσε ότι αναμένει να παραλάβει το νεότευκτο πλοίο της με μεθανόλη.

Το 49.990 DWT Stena Pro Patria είναι το πρώτο από τα έξι υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια μεσαίας εμβέλειας (MR) διπλού καυσίμου που κατασκευάζονται στο Guangzhou Shipyard International Co Ltd στην Κίνα για την Proman Stena Bulk. Δύο ακόμη πλοία, τα Stena Pro Marine και Stena Promise, πρόκειται επίσης να παραδοθούν αργότερα φέτος.

Το τάνκερ Stena Pro Patria θα φύγει από το ναυπηγείο για να φορτώσει μεθανόλη στο Ulsan της Νότιας Κορέας και θα φτάσει στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο για την τελετή Ονομασίας τους σε λίγες εβδομάδες. Το πλοίο θα λειτουργεί με μεθανόλη, αντιπροσωπεύοντας τη δέσμευση της Proman Stena Bulk στον ρόλο της μεθανόλης ως μέρος της πορείας βιώσιμων καυσίμων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Με αναμενόμενη κατανάλωση 12.500 τόνων θαλάσσιου καυσίμου μεθανόλης ετησίως, το Stena Pro Patria θα είναι ένα σκάφος χαμηλών εκπομπών, εξαλείφοντας ρύπους, συμπεριλαμβανομένων θειούχων ενώσεων (SOx) και σωματιδίων (PM), μειώνοντας τις εκπομπές NOx αζώτου κατά 60% και μειώνοντας τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα συμβατικά θαλάσσια καύσιμα.
Σύμφωνα με έρευνες, τα πλοία διπλού καυσίμου που κινούνται με μεθανόλη μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές θειούχων ενώσεων (SOx) κατά 99%, σωματιδίων κατά 95%, διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% και ενώσεων οξειδίου του αζώτου (NOx) κατά 80%..

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που η έρευνα πρέπει να εξετάσει για την χρήση τους ως ναυτιλιακά καύσιμα: το μεθάνιο, την αμμωνία και το υδρογόνο. Ωστόσο, ακόμα απαιτείται μεγάλη έρευνα γύρω από τα νέα καύσιμα. Υπάρχουν προβληματισμοί για την χρήση της μεθανόλης καθώς παράγει διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να γίνει συνολικά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μόνο όταν η διαδικασία παραγωγής της είναι αρνητική σε άνθρακα (που σημαίνει ότι η διαδικασία απορροφά περισσότερο άνθρακα από ό,τι εκπέμπει).

Το μεθάνιο είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία μπορεί να παράγει ενώσεις αζώτου, οι οποίες είναι ακόμα πιο καταστροφική δράση στο περιβάλλον σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο, το οποίο έχει μηδενικές εκπομπές, αλλά η παραγωγή υδρογόνου με τρόπο αρνητικό στον άνθρακα δεν είναι μέχρι στιγμής οικονομική. Η μεθανόλη είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη ως εναλλακτική λύση καυσίμου και μπορεί να αποφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Με την επικείμενη ρύθμιση από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση από ιδιοκτήτες φορτίου και χρηματοδότες για χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η κατασκευή των νέων τανκέρ με μεθάνιο, θέτει νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα των δεξαμενόπλοιων MR εκτιμά η εταιρεία.

Εξοπλισμένο με κινητήρες διπλού καυσίμου τελευταίας γενιάς, το Stena Pro Patria θα διαθέτει τεχνολογία αιχμής ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεχώς ελεγχόμενης καύσης, βελτιστοποιημένου συντονισμού, επανασχεδιασμένων και αεροδυναμικών γραμμών κύτους και γεννήτρια ενεργειακού άξονα, μειώνοντας το καύσιμο κατανάλωση.

Ο David Cassidy, Διευθύνων Σύμβουλος της Proman, δήλωσε πως ” η υπερσύγχρονη κατανάλωση καυσίμου και η τεχνολογία κινητήρα του πλοίου είναι σημαντικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλία. Θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς αναδύονται νέα καύσιμα χαμηλών εκπομπών να επικεντρωθούν επίσης στην ενεργειακή απόδοση. Ελπίζουμε ότι τα σημερινά νέα και η συνεχιζόμενη επένδυση και δέσμευσή μας θα ενθαρρύνουν άλλους να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε καθαρότερα καύσιμα όπως η μεθανόλη, επωφελούμενοι από την άμεση εξοικονόμηση εκπομπών, στέλνοντας παράλληλα ισχυρά μηνύματα ζήτησης στην αγορά”.

Η μεθανόλη είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερα από 100 λιμάνια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων κόμβων ανεφοδιασμού καυσίμων.

Πηγή: capital.gr/ Αναστασία Βαμβακά