Europe Direct Piraeus: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στο κέντρο του Πειραιά

Στην καρδιά του Πειραιά, στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου, ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό τη λειτουργία του το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης του Δήμου Πειραιά (Europe Direct Piraeus), με στόχο να ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες.

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT παρέχουν σε όλους τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες, συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα όργανα, τη νομοθεσία, τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και ανατροφοδότησης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι δράσεις του Europe Direct Piraeus

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Europe Direct Piraeus υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για σειρά θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος -όπως η πράσινη συμφωνία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, κ.α- με δράσεις, διαδραστικές εκδηλώσεις και ενημερωτικές ομιλίες, ενώ συνεργάζεται στενά με όλα τα τμήματα που υλοποιούν σήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα στον Δήμο Πειραιά επ’ ωφελεία των πολιτών του.

Στους λίγες μήνες της λειτουργίας του στο «μεγάλο Λιμάνι», το Europe Direct Piraeus, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ενημερωτικές συναντήσεις στα σχολεία της πόλης,  έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκές εκστρατείες για περιβαλλοντικά θέματα, ενώ ήταν συνδιοργανωτής της πανελλήνιας εκδήλωσης με θέμα την εργασία και την κινητικότητα στην Ευρώπη, με δημοσιογράφους από τη δημοτική ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι 1»,  να συντονίζουν πολλά από τα panels του 5ου EU Jobs & Mobility Roadshow. Η εκδήλωση είναι αναρτημένη στο κανάλι EU Jobs and Mobility Roadshow στο Youtube.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας που συνδιοργάνωσε με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Europe Direct Piraeus, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, και το Europe Direct Αττικής-Δίκτυο ΠΡΑΞΗ  με θέμα: «Η Βιώσιμη ΑνάπτυξηΣτόχος μας κάθε μέρα!».

Οι συμμετέχοντες καλέστηκαν να αποστείλουν από μία φωτογραφία με στόχο να αποτυπώσουν, πώς αντιλαμβάνονται την καθημερινότητά τους με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, και να προτείνουν λύσεις για το πώς θα ήθελαν να αλλάξει η γειτονιά στην οποία ζουν ώστε να γίνει πιο βιώσιμη.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας του Europe Direct Piraeus με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσουν αυτές με τα επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης.

Για το νέο έτος, προγραμματίζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, που αντανακλούν τις κύριες προκλήσεις και τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, όπως η μετά-covid εποχή και τα προγράμματα ανάκαμψης, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση, κ.α. Παράλληλα, το 2022 έχει ανακηρυχθεί «Ευρωπαικό έτος νεολαίας» με δράσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους, για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη μάθηση, την απασχόληση και τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και την πολιτική ζωή.

«Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Πειραιά η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετέχουμε στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης» δηλώνει σχετικά η κα. Ανδριάννα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων. «Μέσω του EuropeDirectPiraeus, οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα μας, όπως επίσης να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, την πρώτη μεγάλη προσπάθεια της άμεσης ψηφιακής δημοκρατίας και της συνδιαμόρφωσης των πολιτικών του μέλλοντος στην Ευρώπη».

Europe Direct Piraeus και επικοινωνία με τους πολίτες

Το Europe Direct Piraeus είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να υποδεχθεί τους πολίτες του Δήμου Πειραιά και να τους παρέχει υπεύθυνη πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους, προάγοντας τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και διευκολύνοντας για κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν όλους.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Πειραιά (Europe Direct Piraeus) είναι εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα συγκοινωνίας.

Το Europe Direct Piraeus έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται ερωτήματα πολιτών

  • στα γραφεία που λειτουργούν στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (παλαιά εκδοτήρια εισιτηρίων)
  • μέσω της τηλεφωνικής γραμμής  210 4143 313
  • μέσω του e-mail europedirect@piraeus.gov.gr
  • μέσω Facebook στη σελίδα Europe Direct Piraeus
  • μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην διεύθυνση: europedirectpiraeus.gr/epikoinonia/

Οι ώρες λειτουργίας του είναι 9 το πρωί με 5 το απόγευμα και οι πολίτες μπορούν ελεύθερα να προσέρχονται για να υποβάλλουν ερωτήματα ή για να ενημερωθούν σχετικά με οποιοδήποτε θέμα αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η πολιτεία για περιορισμό της πανδημίας covid-19, προς το παρόν η δια ζώσης λειτουργία γίνεται μόνο με ραντεβού.

Ο χώρος είναι ισόγειος και προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, για το έργο του EUROPE DIRECT PIRAEUS, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, επισκεφτείτε το www.europedirectpiraeus.gr  και τους λογαριασμούς στα social media : @EDPiraeus #EDPiraeus

facebook.com/EuropeDirectPiraeus  

instagram.com/europe_direct_piraeus

twitter.com/EDPiraeus