Το Πράσινο Ταμείο δεν επηρεάστηκε από την καραντίνα το 2020!

Του Ευστάθιου Σταθόπουλου

Η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίστηκε από την οργανωμένη προσπάθεια ολόκληρου του πλανήτη να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει συναντήσει ως σήμερα η γενιά μας, την πανδημία του COVID-19. Στο Πράσινο Ταμείο, συνεπώς, είχαμε να λύσουμε ένα δύσκολο σταυρόλεξο: παράλληλα με την σχολαστική εφαρμογή όλων των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αποτροπή των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, να μην μείνουμε πίσω στη δουλειά μας στην υποστήριξη της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά, αντίθετα, να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όσο επιτρέπεται να μιλάμε για τους εαυτούς μας, ως Διοίκηση και εργαζόμενοι του Ταμείου νομίζω ότι το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.

– Θέσαμε στη διάθεση των δικαιούχων μας 26 διαφορετικά προγράμματα, προσκλήσεις, ειδικούς άξονες ή μέτρα μέσω του μεγαλύτερου προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, ύψους 145 εκ. ευρώ περίπου.

-Κατορθώσαμε να εντάξουμε νέα έργα ύψους άνω των 85 εκ. ευρώ, τριπλάσια σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο των προκατόχων μας και να κάνουμε 12πλάσιες πληρωμές έργων σε Δήμους κλπ. δικαιούχους.

-Δεν κάναμε διακοπές… στο ρεύμα του περιβαλλοντικού φάσματος έργων και μπήκαμε με 7 διαφορετικές δράσεις στο αντικείμενο της Απολιγνιτοποίησης.

-Μπήκαμε… στην πρίζα και ολοκληρώσαμε την μαζικότερη πρόσκληση στην ιστορία του Πράσινου Ταμείου για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) με 252 Δήμους να λένε ΝΑΙ στην Ηλεκτροκίνηση.

Και ακόμα: με την διαπιστωτική πράξη-ΥΑ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη που εκδόθηκε στις 7/12 για πρώτη φορά στα χρονικά του Πράσινου Ταμείου απορροφήθηκε το 100% των πόρων του προϋπολογισμού για την απόλυτη διασφάλιση χρηματοδότησης εκατοντάδων νέων έργων αστικών αναπλάσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των 172 Δήμων σε όλη τη χώρα που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Καταφέραμε τέλος να αυξήσουμε κατά 15% τον ρυθμό απορρόφησης των ειδικών προγραμμάτων για τα Δάση, το Φυσικό και Θαλάσσιο Περιβάλλον, τις Προστατευόμενες Περιοχές κλπ, ενώ 9πλασιάστηκαν οι πληρωμές μας στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επίσης, τα 3 Ολοκληρωμένα Προγράμματα Life για την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και τη βιοποικιλότητα (περιοχές Natura) αλλά και τα υπόλοιπα, 8 στο σύνολό τους, εκτέλεσαν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό των εποχών, με τη σκληρή δουλειά της εκλεκτής ομάδας συνεργατών που διαθέτει η Task Force του Ταμείου.

Βάλαμε, τέλος, μπροστά μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι η Αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας στην Αττική, η χρηματοδότηση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων και η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων σε 8 Περιφέρειες της χώρας ή η αντιμετώπιση του προβλήματος της Λίμνης Κορώνειας και πολλά άλλα.

Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε ευλογούμε τα γένια μας. Δίνουμε μόνο υπόσχεση ότι και το 2021 θα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, ώστε να ανταποκριθούμε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, με την ευχή η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος, εκτός από την κλιματική αλλαγή, να καταφέρει να αντιμετωπίσει οριστικά και την πανδημία.