Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που αποφάσισε να στείλει στη φυλακή την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης για το τι γίνεται με τις αυτοδιοικητικές ομάδες του κόμματος και τους εκλεγμένους συμβούλους, πολλοί εκ των οποίων καταλαμβάνουν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια ανά την Ελλάδα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχουν πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων που δέχονται «πιέσεις» τις τελευταίες ώρες από παρατάξεις, κυρίως της αριστεράς ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες για να κηρυχθούν έκπτωτοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με την «Ελληνική Αυγή» (αυτοδιοικητική παράταξη του κόμματος).
Προς αυτό μάλιστα, έχουν σταλεί επιστολές από προεδρεία δημοτικών συμβουλίων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με κοινοποίηση στο ΥΠΕΣ και στην ΚΕΔΕ, στις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι θα είναι δύσκολο να εκπέσουν του αξιώματός τους οι εκλεγμένοι με την «Ελληνική Αυγή» στα δημοτικά συμβούλια, καθώς αφενός δεν έχουν καταδικαστεί και αφετέρου μιλάμε με αυτοδιοικητικές κινήσεις που έχουν άλλη «ταυτότητα» και «θεωρητικά..» υποστηρίζονται από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση, τα προεδρεία αναμένουν επίσημες οδηγίες.
Να σημειωθεί, ότι πολλές από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις της «Ελληνικής Αυγής» δεν διαθέτουν μόνο θέσεις σε δημοτικά συμβούλια αλλά καταλαμβάνουν και γραφεία σε δημαρχεία.
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων λόγω της καταδίκης του Ηλία Κασιδιάρη, που εκπίπτει του αξιώματός του, αλλά και η περίπτωση του Ηλία Παναγιώταρου, στο ΠΕΣΥ Αττικής.
Θυμίζουμε ότι ένας εκ των προέδρων που έχει στείλει επιστολή στην Αποκεντρωμένη για σχετικές διευκρινίσεις είναι και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, Τάκης Αβραμίδης.